Način pripreme
U dubokoj posudi, ja pravim u voku, propržimo luk, šargarepu i jednu papriku, sitno isečenu, kad omekša stavljamo prethodno opran pirinač.
Kad pirinač postane staklen dodajemo mleveno meso i lepo promešamo, dodajemo malo tople vode, koliko da bude polugotov, pre nego što skinemo sa vatre dodajemo začine.
U paprike, oprane i očišćene od unutrašnjosti, kašikom sipamo od tople smese i ređamo u pleh. Kad napunimo paprike, ređamo u pleh i bušimo da sos iz pleha može da uđe. Sipamo toplu vodu do sredine paprike i posipamo solju.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni.
Za sos u tiganju od nadeva stavljamo malo ulja, odokativno (kao za bešamel) 2 supene kašike brašna i propžimo, rekla bih dok ne dobije zlatnu boju, ali zavisi kakav želite da bude sos.
Dodajemo 1 koficu kiselog mleka i kuvamo dok ne bude gotov, dodajemo 3 jajeta, prethodno umućena i so. Možemo dodati i malo tople vode ako je mnogo gusto.
Pre nego što budu gotove punjene paprike u pleh sipamo sos i ravnomerno rasporedimo. Pečemo dok ne bude gotovo.