Novogodišnji Kugelhopf sa urmama

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
20/06/2019
"Što je Kugelhopf ukusnije pripremljen, godina će biti uspešnija "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano7
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 25 g, svež
  • maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi
  • mast - 70 g, na sobnoj temperaturi
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 180 ml
  • kora od limuna - 1 komad
  • bademi - 70 g, listići ili celi
  • urme - 100 g, bez koštica
  • suvo voće - 50 g, miks
  • rum - 3 - 4 supene kašike
  • šećer - 100 g, kristal
  • šećer - 50 g, u prahu
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Potopite suvo voće u rum. Rastvorite kvasac u 100 ml mleka - mlakog. Dodajte kašiku šećera i 80 g brašna i lepo promešajte. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta dok testo ne nadođe.

2. U nadošlo testo sipajte preostalo mleko, takođe ugrejano do telesne temperature. Sipajte kristal šećer, razbijte jaje i umutite sve mikserom sa nastavcima za testo. Mutite oko 4-5 minuta dok ne vidite kako su se stvorite veze glutena.

3. Nemojte prestajati da mutite i počnite da dodajete po malo maslaca dok se potpuno ne integriše.

4. Iseckajte suvo voće i urme na komade i zajedno sa rumomo i korom od limuna, fino izrendanom, dodajte u meko testo i promešajte. Pokrijte testo krpom i ostavite 1 sat da nadođe.

5. Namažite površinu visokog kalupa za kuglof sa rupom u sredini - 2 l zapremine. Pospite dno bademima, možete zalepiti po ivica.a

6. Sipajte smesu u kalup i ostavite da nadođe drugi put bar jedan sat na toplom.

7. Stavite slatki hleb u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta ili dok ne dobiju tamnozlatnu boju.

8. Nakon što izvadite iz rerne, izvadite iz kalupa da se ne greje unutra i ostavite an rešetku da se ohladi.

9. Pospite kolač šećerom u prahu, isecite na komade i servirajte.

Neka vam je slatko i srećan praznik!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar