Način pripreme
Prvo pomešajte mlaku vodu sa kvascem i šećerom, promešajte dobro i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
Posebno pomešajte kiselo mleko sa sodom, jajetom i solju.
Sve sastojke pomešajte i zamesite meko testo, ostavite ga da nadođe oko sat vremena ili na sobnoj temperaturi, pokriveno krpom ili streč folijom.
Nakon što testo nadođe, podelimo ga na jednake lopte i ostavljamo da nadođe oko 15 minuta. Za to vreme pripremimo nadev, rastopimo maslac, umutimo žumance i isečemo viršle (po izboru možete zameniti drugom vrstom kobasice). Ja volim da sečem na kockice, ali mogu biti i veće.
Sledeći korak je da razvučemo svaku loptu, namažemo masalcem, poređamo viršle sa jedne strane i uvijemo drugom, da dobijemo omotač. Po želji možemo napraviti proreze po površini testa, po želji.
Za kraj rol-viršle namažemo umućenim žumancem, posipamo čubrom i pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.