Posni rižoto sa mladim belim lukom

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
02/07/2019
"Rižoto, stvoren da zavede - istančanog ukusa i jedinstvene arome "
Priprema10 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno30 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano14
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pirinač - 160 g, arborio ili druga vrsta okruglog zrna
  • mladi beli luk - 6 strukova
  • luk šalot - 1 komad
  • bademi - 30 g, mleveni
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • šaragrepa - 1/2 narendane
  • bujon od povrća - 360 ml
  • belo vino - 100 ml
  • biber - 1 - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte bujon od povrća i održavajte ga toplim, dok ne dođe vreme da ga iskoristite.

Iseckajte mladi beči luk i luk šalot i zapržite ih sa narendanom šargarepom i prstohvatom soli u 40 ml maslinovog ulja na slaboj do umerenoj vatri.

Sipajte pirinač arborio i mešajte 1-2 minuta, nakon toga sipajte vino i dinstajte 2 minuta uz povremeno mešanje.

Sipajte bujon iz dva puta, opet ne prestajući da mešate, ovaj put pri otvorenm poklopcu, dok se ne upije tečnost ne sipajte sledeću porciju.

Ideja je da se dobije kremasta smesa, tipična za rižoto.

Čim se upije sva tečnost, trebalo bi da je skuvano, ali probajte zrnca i ako su još tvrda možete da sipate još malo bujona ili vode.

Dodajte 20 grama mlevenih badema (oni menaju parmezan koji je tako tipičan za svaki rižoto).

Sipajte u preostalo maslinovo ulje i promešajte.

Servirajte u dve porcije posni rižoto, pri čemu svaku porciju pospete sa još mlevenih badema i fino mlevenog bibera.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar