Način pripreme
1. Oljuštite i iseckajte mladi beli luk na parčiće dužine 1-1, 5 cm. Špargle operite dobro pod tekućom vodom i odlomite tvrde i žilave krejeve u osnovi.
2. Zagrejte veći deo maslinovog ulja na umerenoj vatri i zapržite povrće 5-6 minuta. Dovoljno je da beli luk dobije boju, a špargla da ostane blago hrskav. Začinite solju i suvom mirođijom i ostavite sa strane.
3. U drugom tiganju zagrejte ostatak maslinovog ulja na jakoj vatri ( od 9 stepeni na osmom ili u zavisnosti od vašeg šporeta - jedan stepen ispod maksimalnog). Čim se maslinovo ulje blago zadimi, pospite malo krupne soli i stavite filete. Ako je dovoljno veliki tiganj - odjednom ili ako ne staju, nije problem i da ih spremate jedan po jedan, jer su dosta veliki, a vreme za pripremu je kratko i već gotovi se neće ohladiti.
4. Zapecite svaki file po dva minuta sa svake strane, ako su debljine 1 cm. Pod pretpostavkom da su vaši tanji, pecite malo kraće da se ne presuše.
5. Poređajte u široke tanjire i garnijrajte sa parčićima limuna, krugovima paradajza (dobro je da paradajz bude prethodno oljušten), sačuvanim šparglama i ajolijem od belog luka. Pospite krupnom solju i sveže iseckanim peršunom.
6. Riba se konzumira topla sa čašom dobrog belog vina.
Prijatno!