Način pripreme
Zagrejte bujon od povrća i održavajte ga toplim, dok ne dođe vreme da ga iskoristite.
Iseckajte mladi beči luk i luk šalot i zapržite ih sa narendanom šargarepom i prstohvatom soli u 40 ml maslinovog ulja na slaboj do umerenoj vatri.
Sipajte pirinač arborio i mešajte 1-2 minuta, nakon toga sipajte vino i dinstajte 2 minuta uz povremeno mešanje.
Sipajte bujon iz dva puta, opet ne prestajući da mešate, ovaj put pri otvorenm poklopcu, dok se ne upije tečnost ne sipajte sledeću porciju.
Ideja je da se dobije kremasta smesa, tipična za rižoto.
Čim se upije sva tečnost, trebalo bi da je skuvano, ali probajte zrnca i ako su još tvrda možete da sipate još malo bujona ili vode.
Dodajte 20 grama mlevenih badema (oni menaju parmezan koji je tako tipičan za svaki rižoto).
Sipajte u preostalo maslinovo ulje i promešajte.
Servirajte u dve porcije posni rižoto, pri čemu svaku porciju pospete sa još mlevenih badema i fino mlevenog bibera.
Prijatno!