Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Posni rižoto sa mladim belim lukom

Posni rižoto sa mladim belim lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Posni rižoto sa mladim belim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
02/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"Rižoto, stvoren da zavede - istančanog ukusa i jedinstvene arome"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 160 g, arborio ili druga vrsta okruglog zrna
  • mladi beli luk - 6 strukova
  • luk šalot - 1 komad
  • bademi - 30 g, mleveni
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • šaragrepa - 1/2 narendane
  • bujon od povrća - 360 ml
  • belo vino - 100 ml
  • biber - 1 - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte bujon od povrća i održavajte ga toplim, dok ne dođe vreme da ga iskoristite.

Iseckajte mladi beči luk i luk šalot i zapržite ih sa narendanom šargarepom i prstohvatom soli u 40 ml maslinovog ulja na slaboj do umerenoj vatri.

Sipajte pirinač arborio i mešajte 1-2 minuta, nakon toga sipajte vino i dinstajte 2 minuta uz povremeno mešanje.

Sipajte bujon iz dva puta, opet ne prestajući da mešate, ovaj put pri otvorenm poklopcu, dok se ne upije tečnost ne sipajte sledeću porciju.

Ideja je da se dobije kremasta smesa, tipična za rižoto.

Čim se upije sva tečnost, trebalo bi da je skuvano, ali probajte zrnca i ako su još tvrda možete da sipate još malo bujona ili vode.

Dodajte 20 grama mlevenih badema (oni menaju parmezan koji je tako tipičan za svaki rižoto).

Sipajte u preostalo maslinovo ulje i promešajte.

Servirajte u dve porcije posni rižoto, pri čemu svaku porciju pospete sa još mlevenih badema i fino mlevenog bibera.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: