Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa suvim kvascem. Napravite rupu/udubljenje u sredini.
2. Umutite jaja sa šećerom i vanilom. Pre toga odvojite malo žumanca za premazivanje na kraju.
3. Sipajte smesu od jaja u udubljenje, mleko - malo ugrejano, rum, kore od pomorandže i polovinu maslaca.
4. Zamesite meko testo, dodajte još malo brašna i maslac dok ga ne potrošite, dok testo ne prestane da se lepi po rukama. Mesite na brašnom posutoj radnoj površini.
5. Vratite testo u posudu i ostavite na toplom da se udvostruči oko 1-2 sata na toplom, pokriveno čistom krpom.
6. Pokrijte pleh prečnika 28-30 cm papirom za pečenje. U sredinu stavite namazanu vatrostalnu činiju - oko 8-10 cm prečnik. Oblikujte prsten od testa (možete uviti dva fitilja od njega) i rasporedite u pleh. Ponovo ostavite na toplom da nadođe i da se udvostruli.
7. Namažite ponovo nadošli brioš odvojenim žumancem, pomešanim sa malo vode i ulja. Obilno pospite šećerom, pomešanim sa aromatičnim uzom ili mastikom.
8. Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju - 30-35 minuta.
Ostavite kolač da se ohladi potpuno na rešetku, pre nego što ga isečete i servirate.
Neka vam je slatko!