Način pripreme
1. Namažite dno okruglog pleha prečnika 22 cm, pospite sa malo palente i poređajte po dnu tanke krugove crvene pomorandže - možete oljuštiti ili ne. Pospite citrus smeđim šećerom.
2. Ugrejte rernu do 160 stepeni i stavite pleh na 8-10 minuta, nakon toga izvadite i pojačajte temperaturu do 175 stepeni.
3. Umutite jaja sa šećerom na mekanu penu. Sipajte 80 g meda, maslinovo ulje i kiselo mleko i nastavite da mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
4. Dodajte palentu i brašno u delovima, nakon toga prašak za pecivu i mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
5. Sipajte smesu u pleh preko pomorandže i stavite u ugrejanu rernu. Pecite kolač 40 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
6. Nakon što izvadite iz rerne, sačekajte 5 minuta i okrenite na poslužavnik. Namažite preostalim rastopljenim medom. Ako ne volite mnogo slatko smanjite količinu za premazivanje.
7. Servirajte aromatičan kolač za doručak sa šoljom kafe ili mleka ili kao ukusan desert!