Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Hlepčići sa đumbirom

Hlepčići sa đumbirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Hlepčići sa đumbirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
5
"Koliko ćete tačno pojesti hlepčića sa đumbirom, ostavljamo vašoj savesti, ali da znate, sigurno neće biti malo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • voda - 280 ml
  • med - 20 - 25 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • đumbir - 10 g u prahu (za izražajniji miris može i više)
  • maslinovo ulje - 20 ml
  • so - 1 kašičica, puna
* merne jedinice

Način pripreme

1, Kvasac rastvorite u mlakoj vodi. U njih dodajte med i maslinovo ulje. Nije potrebno da čekate da nadođe.

2. Brašno pomešajte sa đumbirom i solju i prosejte u posudu. Napravite udubljenje, u njega sipajte tečnu smesu i mešajte prstima ili odgovarajućim priborom. Ako je potrebno dodajte još malo brašna dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude.

3. Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i mesite dok ne dobijete glatkost i elastičnost. Onda stavite testo u posudu, namažite malo prethodno. Pokrijte i ostavite da se udvostruču 1 sat.

4. Od nadošlog testa oblikujte 5 jednakih hlepčića. Poređajte na rastojanju u pleh, obložen papirom za pečenje. Napravite proreze oštrim nožem i pospite brašnom, po želji pomešajte sa još malo đumbira u prahu.

5. Hlepčiće ostavite ponovo da nadođu 30-40 minuta i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni dok ne porumene - oko 25-30 minuta.

6. Čim hlepčići sa đumbirom budu gotovi, ostavite na rešetku da se ohlade pre serviranja.

Ove male pogačice su odgovarajuće za društvo uz egzotična jela i prepečene sa malo maslaca i slatkom po izboru. Ostavljam vama po želji.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: