Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Šareni uskršnji keksići

Šareni uskršnji keksići

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Šareni uskršnji keksići
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
25
"Zato što nisu samo jaja za Uskrs šarena - kolači takođe"

Potrebni sastojci

  • brašno - 225 g + za posipanje radne površine
  • šećer - 90 g
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 110 g na sobnoj temperaturi
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • limun - 1/2 žuti deo kore
  • belanca - 1/2 za premazivanje
  • šećerne perle - šarene, za posipanje po želji
  • poslastičarska boja - crvena, žuta, zelena i plava
  • prašak za pecivo - 1 kašaičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Umutite mekani maslac i šećer na krem. Razbijte jaje i nastavite da mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

2. Sipajte brašno i prašak za pecivo, prethodno prosejano, vanilu i fino izrendanu koru od limuna.

3. Zamesite testo sa masalcem u njega dodajte po malo brašna ako je potrebno dok ne postane dovoljno tvrdo i lako za rad.

4. Podelite testo na 4 dela i svaki obojite različitom bojom. Mesite posebno šareno testo dok se boja lepo ne rasporedi i ravnomerno oboji.

5. Ako je testo mekano možete staviti u frižider uvijeno u streč foliju na 10-20 minuta da se stegne.

6. Razvucite na brašnom posutoj radnoj površini 4 obojena testa i isecite uskršnjim kalupima, poređajte na rastojanju jedan od drugog u plehu, obloženim papirom za pečenje. Namažite svaki umućenim belancem i pospite šarenim šećernim mrvicama, koristite maštu. Dobićete 2-3 pleha, zavisi od rastojanja koje ste ostavili između keksića.

7. Pecite uskršnje kolače u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 10-12 minuta. Nemojte preterivati sa pečenjem da ne promene boju.

8. Nakon što izvadite iz rerne ostavite šarene uskršnje kolače da se ohlade i onda prebacite u odgovarajuću posudu za serviranje.

Neka vam je slatko i lep i šaren praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: