Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Glava od oslića na roštilju

Glava od oslića na roštilju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Glava od oslića na roštilju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Kada hrana nije samo hrana, već ritual sa tradicijom"

Potrebni sastojci

  • glava od oslića - od 3 kg ribe (+ 2 - 3 prsta od vrata)
  • školjke - 10 - 12 komada, bele peščane
  • beli luk - 2 čena
  • brendi - 4 kašike
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • sok od limuna - 4 - 5 kašika
  • peršun - 2 struka
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite ribu, skidajući peraja u predelu glave kao i zube - zapravo možete da isečete čeljust od nivoa očiju. Koristimo glavu plus tri prsta od vrata ribe.

2. Rastvorite i sklonite kost sa temena i natrljajte obilno maslinovim uljem i solju sa svih strana.

3. Pripremite roštilj i kada je ugalj živ i tu i tamo izlazi plamen stavite rešetku nisko i stavite glavu sa temenom - rastvorenu i sa kožom na gore. Čim se zapeče za 5 minuta okrenite kožom na dole na 8-10 minuta.

4. Za to vreme zagrejte preostalo maslinovo ulje u tiganju i stavite beli luk i školjke. Kada se školjke otvore posolite i sipajte sok od limuna i brendi. Kuvajte tako maksimum minut.

5. Gotovu riblju glavu izvadite u tanjir za serviranje i prelijte začinjenim maslinovim uljem i školjkama. Pospite peršunom i servirajte.

Ovo jelo se sprema na način sličan baskijskom stilu orio, ali ima nekih razlika. Ovde je osnovni akcenat na glavi ribe koja u slučaju oslića sadrži mnogo mesa i izuzetno je ukusna, najmanje će odvojiti sokove koji će se pomešati sa sosom i učiniće ga još ukusnijim. U samom vratu kod te veličine i težine ribe ima toliko mesa da opušteno mogu da jedu dvoje ljudi.

Serviranje ribe sa glavom od pamtiveka ima svoj smisao, i to je da se pokaže da je ona sveža i kvalitetna, jer kod odstajale znamo da se glava prva pokvari i počne da se oseća. To je zato što se baš u njoj nalaze najcenjenije esencije i ukusi koji su namanje održivi.

Tako demonstrirajući svežinu sveže ulovljene ribe ljudi su otkrili koliko je ukusna sama glava, servirajući je sad već ne samo za pokazivanje i ritual, već i da je jedu sa uživanjem.

Probajte i uživajte i vi!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti