Način pripreme
Za pesto: Operite spanać, potopite i stavite u blender (ili posudu za pasiranje), zajedno sa svim ostalim sastojcima (orašastim plodovima, parmezanom, belim lukom, maslinovim uljem i solju po ukusu).
Pasirajte tok ne dobijete homogenu smesu. Ako vam se čini da je smesa mnogo gusta možete dodati još malo maslinovog ulja, ali treba da pazite da ne bude mnogo retko. Stavite u frižider da se ohladi bar 30 minuta pre serviranja, može i više.
Očistite hobotnicu, moja je bila očišćena i zamrznuta (ako je sveža, kad je očistite i operete, zamrznite je na nekoliko sati u zamrzivaču - tako meso postaje krtije). Operite lepo tekućom vodom.
Stavite je u šerpu, nemojte odmrzavati prethodno, sipajte vodu koliko da je pokrije.
Dodajte luk, krupnije isečen, šargarepu, isečenu na krugove, belo vino i začine. Prilikom kuvanja stavite dva-tri pamputa u šerpu, to pomaže da meso hobotnice postane krto prilikom kuvanja.
Kuvajte dok ne omekša, nemojte prekuvati da ne bi ostala žilava. Proveravajte perodično viljuškom, ako ulazi lako, znači da je gotova.
Ostavite da se ohladi, nemojte vaditi iz šerpe. Kad se ohladi izvadite je i isecite na krupnije komade.
Dobro ugrejte roštilj, ja sam koristila gril tiganj. Namažite obilno maslinovim uljem i pecite kratko sa obe strane.
Rasporedite na tanjire, ukrasite pestom od spanaća i klicama. Pospite krupnije izmrvljenim zrnima bibera.
Prijatno!