Moje uspešno pečeno pile

13/07/2019
"Kada želite da dobijete savršeno pečeno pile, prirpemite ga po ovom receptu - rezultat je garantovan "
Priprema15 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno75 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano122
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom sedmice8
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, oko 1, 7 kg (hladno)
  • maslac - 65 g (1/2 paketa)
  • so - 1 kašičica
  • miks bibera - 1 kašičica, mleven (roze, beli, crni)
  • kumin - 1/2 kašičice
  • beli luk u prahu - 1 supena kašika
  • dimljena paprika - 1 kašičica
  • čubar - 1 supena kašika
  • ruzmarin - 1 struk
  • limun - 1 komad
  • mladi beli luk - 7 malih, celih glavica
  • pivo - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Hladno pile operite i očistite, stavite u kesu i stavite u zamrzivač da se zamrzne. Nakon toga ostavite da se odmrzne u frižideru. Na taj način meso postaje veoma krto i sočno. Ova procedura obrade se primenjuje kod divljači, kod suvog mesa ili zeca.

Nakon što se pile odmrzne, ponovo operemo hladnom vodom. Uzimamo drveni ražnjić i celo pile izbušimo, ne propuštamo ni jedno mesto - krilca, batake sve izbušimo. Nakon što ga izbušimo, odlepimo pažljivo kožu sa leđa, u pravcu od vrata do bataka i trtice. Pile okrećemo i kožu odlepimo na isti način od grudi.

Začine - so, biber, miks bibera, kumin, beli luk u prahu i čubar pomešamo i njima natrljamo pile unutra, ispod kože i spolja. Pile vraćamo u frižider na oko sat vremena, može i više da se začini.

Nakon toga pile prebacujemo u đuvečaru. Maslac isečemo na kockice i rasporedimo ispod kože i unutriašnjost pileta. Ostavljamo malo maslaca koje ćemo poređati na kožu pileta.

Glavice mladog belog luka operemo, očistimo i dlačice skidamo samo sa spoljašnje ljuske. Cele glavice mladog belog luka stavljamo u unutrašnjost pileta, stavljamo oprani struk ruzmarina i otvor zatvorimo limunom, prethodno dobro opran i izbušen drvenim štapićem.

Sa strane sipamo pivo i preko poređamo male kocke maslaca.

Đuvečaru poklopimo i stavljamo na donji deo rerne. Rernu ugrevamo na 180 stepeni i uključujemo ventilator, pile pečemo oko sat vremena.

Po želji, prilikom serviranja pečenog pileta možemo napraviti interesantan sos od unutrašnjosti pečenog limuna i nekoliko čenova belog luka.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar