Način pripreme
Operite i osušite pile dobro spolja i iznutra.
Pomešajte so, biber i bosiljak, dobro promešajte. Namažite pile pomešanim začinima i utrljajte dobro spolja i iznutra. Uz pomoć kašike odlepite kožu od grudi i stavite dve kriške maslaca između, dobro utrljajte.
Isecite limun na komade i stavite u unutrašnjost pileta. Zatvorite šupnjinu, napravite mali prorez na trtici i prođite koncom u nju.
Zavežite dva kraja i ukrstite konac preko grudi pileta. Ako vaše pile nema vrat, stavite drveni štapić u šupljinu od grla i prođite koncem ispod vrata.
Zavrežite konac i stavite krila ispod ukrštenog konca iznad grudi. Ovako oblikovano pile stavite na jednu stranu pleha, pokrijte aluminijumskom folijom.
Rastopote preostali maslac i prelijte sa 2 supeen kašie, stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 210 stepeni i pecite 25 minuta, periodično prelivajte pile sa malo maslaca.
Nakon određenog vremena, izvadite pleh i okrenite pile na drugu stranu, prelijte sa malo maslaca i vratite pleh u rernu, pecite još 25 minuta tako.
Nakon što istekne vreme, okrenite pečeno pile sa grudima na gore, prelijte maslacem i pecite dok korica ne dobije lepu zlatnobraon boju.
Visoka temperatura i okretanje pileta prilikom pečenja garantuje hrskavu koricu hrskavog pečenog pileta.