Domaći kravlji sir

14/07/2019
"Samo ovako možete biti sigurni da dajete porodici najukusniji kravlji sir - kada ga pripremite sami "
Priprema20 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno35 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano265
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom sedmice8
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 10 l
  • limunska kiselina - 2 kesice
  • so - 1 supena kašika
  • kvasac za sir - 50 kapljica
  • voda - 50 ml
  • za salamuru
  • voda - 1 l
  • so - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Ako je sveže mleko hladno, ugrejte dok ne dobije telesnu temperaturu. Uzmite čašu sa 50 ml vode i dodajte limunsku kiselinu i kapljice kvasca.

Promešajte dobro da se rastvori i sipajte u šerpu sa svežim mlekom. Promešajte ponovo i uvijte da odstoji 1 sat.

Posle nožem možete proveriti - ako se seče znači da je gotov.

Procedite kroz gazu i ostavite da se ocedi voda 2 sata. Posle stavite jedan pleh, posle i drugu manju i preko manje stavite pravougaonu posudu sa rupom.

Stavite kravlji sir zajedno sa gazom u pravougaonu posudu i pritisnite pravougaoni stiropor ili dasku i posle nešto teško preko.

Tako ostavljamo da odstoji jednu noć. Drugog dana sečemo domaći kravlji sir na veće komade i stavite u pleh, sa pripremljenom salamurom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar