Galatopita

15/07/2019
"Svi idu u Grčku kako bi jeli Galatopitu "
Priprema20 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 102
  • Pregledi tokom meseca56
  • Pregledi tokom sedmice16
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1120 ml
  • šećer - 200 g, kristal
  • griz - 90 g, fin
  • skrob - 30 g
  • jaja - 2 komada, M
  • jaja - 1 komad, L
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • so - prstohvat
  • maslac - 90 g
  • za pokrivanje
  • voda - 2 kašičice
  • jaja - 1 komad, M
  • šećer - 2 kašičica
  • prilikom serviranja
  • šećer - 2 kašičice
  • med - 1 kašičice
  • cimet - po izboru
  • menta - sveži listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko i šećer sipajte u duboku kaserolu. Stavite na umerenu temperaturu da provri mleko.

U posudi pomešajte griz, skrob i so. Dodajte jaja i vanilu, rendanu koru od limuna i promešajte žicom.

Kultačom sipajte toplo sveže mleko uz neprestano mešanje. Smesu vratite ponovo na vatru i skuvajte gust i gladak krem uz neprestano mešanje. Skinite sa vatre i dodajte ceo masalc, isečen na kockice. Mešajte dok se ne rastopi.

Keramički kalup prečnika 26-27 cm namažite parčetom maslaca dobro, namažite i ivice. Pospite sa 1 supeneom kašikom griza, rasporedite svuda i otresite višak. Sipajte celu smesu, poravnajte.

U posudi umutite jaje sa 1 kašičicom i šećerom. Uz pomoć četke nanesite preko tople smese.

Ovako pripremljeni kalup stavite u rernu na 175 stepeni oko 40-55 minuta ili dok se ne stvori lepa prepečena korica odozgo.

Nakon što bude gotova galatopitu izvadite z rerne i ostavite da se ohladi najmanje 4 sata u frižideru.

Isecite na parčeta kao tortu, svako pače kolača pospite kristal šećerom, prstohvatom cimeta, malo meda i strukom mente.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar