Način pripreme
Sveže mleko i šećer sipajte u duboku kaserolu. Stavite na umerenu temperaturu da provri mleko.
U posudi pomešajte griz, skrob i so. Dodajte jaja i vanilu, rendanu koru od limuna i promešajte žicom.
Kultačom sipajte toplo sveže mleko uz neprestano mešanje. Smesu vratite ponovo na vatru i skuvajte gust i gladak krem uz neprestano mešanje. Skinite sa vatre i dodajte ceo masalc, isečen na kockice. Mešajte dok se ne rastopi.
Keramički kalup prečnika 26-27 cm namažite parčetom maslaca dobro, namažite i ivice. Pospite sa 1 supeneom kašikom griza, rasporedite svuda i otresite višak. Sipajte celu smesu, poravnajte.
U posudi umutite jaje sa 1 kašičicom i šećerom. Uz pomoć četke nanesite preko tople smese.
Ovako pripremljeni kalup stavite u rernu na 175 stepeni oko 40-55 minuta ili dok se ne stvori lepa prepečena korica odozgo.
Nakon što bude gotova galatopitu izvadite z rerne i ostavite da se ohladi najmanje 4 sata u frižideru.
Isecite na parčeta kao tortu, svako pače kolača pospite kristal šećerom, prstohvatom cimeta, malo meda i strukom mente.