Način pripreme
1. Jabuku, oljuštenu i očišćenu od semenki iseckamo. Možemo da sameljemo u blenderu, ali ne na kašu, nego na male komade. Iscedimo sok od pola limuna i sa njime pomešamo jabuku. To će učiniti da naš kolač bude mnogo sočan.
2. Orahe takođe iseckamo i odvojimo sa strane.
3. Mekani maslac umutimo sa šećerom dok ne pobeli i ne postane mekan. Onda razbijemo jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje. Dok se ne usvoji prvo, ne dodajemo sledeće. Krem mutimo dok ne pobeli.
4. Sipamo rum, prstohvat soli, cimet po želji i u delovima brašno, prosejano sa praškom za pecivo. Mešamo kašikom i nastavljamo mikserom, ali polako samo dok se brašno ne upije.
5. Dodajemo orahe i jabuke i dobro promešamo.
6. Smesu sipamo u kalup za kuglof, namazan i posut brašnom. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju i proveravamo čačkalicom za zube sa li je gotovo.
7. Gotovi sočni kolač sa jabukama i orasima odvajamo iz kalupa i ostavljamo da se ohladi na rešetku.
Neka vam je slatko!