Sporo pečeno jagnje

02/08/2019
"Kada vam neko kaže da se lepe stvari dešavaju polako, poverujte mu - zato što sigurno govori i ovoj jagnjetini "
Priprema120 min.
Kuvanje360 min.
Ukupno480 min.
Porcije15
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano95
  • Pregledi tokom meseca93
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jagnje - deo celog (vrat, plećka, grudi, rebra)
  • jagnjeće iznutrice - srce, bela džigerica, crna džigerica, creva, brizle
  • luk - 2 glavice, crni
  • mladi luk - 2 veze
  • sveže pečurke - 200 g
  • pirinač - 1 kg
  • ulje - 100 g
  • peršun - 1 veza
  • čubar - po ukusu
  • nana - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • za mariniranje
  • maslac - 125 g
  • so
  • aleva paprika
  • čubar
* merne jedinice

Način pripreme

Uzimamo veći deo jagnjetine - jagnjeći vrat, plećku, grudi i deo rebara - bez slabine. Prepolovimo tako da je moguće da se napuni iznutricama i da se ušije.

Skuvamo jagnjeće iznutrice. Sečemo ih na sitne komade.

U jednoj posudi pomešamo mekani maslac, so, alevu papriku i čubar. Promešamo i namažemo smesom jagnjetinu spolja i iznutra. Ostavljamo tako dok pripremamo iznutrice.

Crni luk iseckamo, pečurke, isečemo na kriške, mladi luk isečemo i strukove peršuna sitno iseckamo i malo propžimo u ulju. Dodajemo iznutrice i pirinač. Kad pirinač postane providan, sipamo oko litar tople vode i začinimo čubrom, nanom, biberom i solju. Ostavljamo na vatri dok pirinač ne upije vodu i na kraju dodajemo iseckane listove pešruna. Skidamo sa vatre da se malo ohladi.

Pripremljenim nadevom punimo jagnje. Ušivamo iglom i koncem i stavljamo u veliki dubok pleh sa poklopcem. Sipamo jedan litar vode u pleh, stavljamo poklopac i stavljamo u hladnu rernu. Uključujemo na 260 stepeni tri sata i posle smanjujemo na 150 stepeni još 3 sata.

Za vreme pečenja s vremena na vreme pratimo količinu vode u plehu i dodajemo po malo.

Na kraju pečenja jagnje treba da ostane na masti, kosti da se odvoje od mesa lako i da iznutrice budu gotove (da pirinač ne bude živ).

Izvadite pleh sa pečenom jagnjetinom iz rerne i ostavite da odstoji bar sat vremena pre serviranja.

Neka vam je ukusno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar