Sporo pečeno jagnje

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
258571k
Sporo pečeno jagnje
Fotografije: Velichka Shtarbanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
360 min.
Ukupno
480 min.
Porcije
15
"Kada vam neko kaže da se lepe stvari dešavaju polako, poverujte mu - zato što sigurno govori i ovoj jagnjetini"

Potrebni sastojci

  • jagnje - deo celog (vrat, plećka, grudi, rebra)
  • jagnjeće iznutrice - srce, bela džigerica, crna džigerica, creva, brizle
  • luk - 2 glavice, crni
  • mladi luk - 2 veze
  • sveže pečurke - 200 g
  • pirinač - 1 kg
  • ulje - 100 g
  • peršun - 1 veza
  • čubar - po ukusu
  • nana - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • za mariniranje
  • maslac - 125 g
  • so
  • aleva paprika
  • čubar
* merne jedinice

Način pripreme

Uzimamo veći deo jagnjetine - jagnjeći vrat, plećku, grudi i deo rebara - bez slabine. Prepolovimo tako da je moguće da se napuni iznutricama i da se ušije.

Skuvamo jagnjeće iznutrice. Sečemo ih na sitne komade.

U jednoj posudi pomešamo mekani maslac, so, alevu papriku i čubar. Promešamo i namažemo smesom jagnjetinu spolja i iznutra. Ostavljamo tako dok pripremamo iznutrice.

Crni luk iseckamo, pečurke, isečemo na kriške, mladi luk isečemo i strukove peršuna sitno iseckamo i malo propžimo u ulju. Dodajemo iznutrice i pirinač. Kad pirinač postane providan, sipamo oko litar tople vode i začinimo čubrom, nanom, biberom i solju. Ostavljamo na vatri dok pirinač ne upije vodu i na kraju dodajemo iseckane listove pešruna. Skidamo sa vatre da se malo ohladi.

Pripremljenim nadevom punimo jagnje. Ušivamo iglom i koncem i stavljamo u veliki dubok pleh sa poklopcem. Sipamo jedan litar vode u pleh, stavljamo poklopac i stavljamo u hladnu rernu. Uključujemo na 260 stepeni tri sata i posle smanjujemo na 150 stepeni još 3 sata.

Za vreme pečenja s vremena na vreme pratimo količinu vode u plehu i dodajemo po malo.

Na kraju pečenja jagnje treba da ostane na masti, kosti da se odvoje od mesa lako i da iznutrice budu gotove (da pirinač ne bude živ).

Izvadite pleh sa pečenom jagnjetinom iz rerne i ostavite da odstoji bar sat vremena pre serviranja.

Neka vam je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: