Način pripreme
Uzimamo veći deo jagnjetine - jagnjeći vrat, plećku, grudi i deo rebara - bez slabine. Prepolovimo tako da je moguće da se napuni iznutricama i da se ušije.
Skuvamo jagnjeće iznutrice. Sečemo ih na sitne komade.
U jednoj posudi pomešamo mekani maslac, so, alevu papriku i čubar. Promešamo i namažemo smesom jagnjetinu spolja i iznutra. Ostavljamo tako dok pripremamo iznutrice.
Crni luk iseckamo, pečurke, isečemo na kriške, mladi luk isečemo i strukove peršuna sitno iseckamo i malo propžimo u ulju. Dodajemo iznutrice i pirinač. Kad pirinač postane providan, sipamo oko litar tople vode i začinimo čubrom, nanom, biberom i solju. Ostavljamo na vatri dok pirinač ne upije vodu i na kraju dodajemo iseckane listove pešruna. Skidamo sa vatre da se malo ohladi.
Pripremljenim nadevom punimo jagnje. Ušivamo iglom i koncem i stavljamo u veliki dubok pleh sa poklopcem. Sipamo jedan litar vode u pleh, stavljamo poklopac i stavljamo u hladnu rernu. Uključujemo na 260 stepeni tri sata i posle smanjujemo na 150 stepeni još 3 sata.
Za vreme pečenja s vremena na vreme pratimo količinu vode u plehu i dodajemo po malo.
Na kraju pečenja jagnje treba da ostane na masti, kosti da se odvoje od mesa lako i da iznutrice budu gotove (da pirinač ne bude živ).
Izvadite pleh sa pečenom jagnjetinom iz rerne i ostavite da odstoji bar sat vremena pre serviranja.
Neka vam je ukusno!