Pečeno jagnje u rupi

NikiNiki
Guru
558783k145
Pečeno jagnje u rupi
Fotografije: Niki
1 / 2
29/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
250 min.
Ukupno
310 min.
Porcije
10
"Skupljajte goste, zato što već imate savršen recept za pečeno jagnje"

Potrebni sastojci

  • jagnje - 15 kg, celo
  • pirinač - 1 kg
  • pečurke - 1 kg
  • jagnjeće iznutrice - 1 pakovanje
  • jagnjeća maramica - 1 komad
  • krompir - 1 - 2 kg
  • kumin - 1 supena kašika
  • crni biber - 2 supene kašike
  • divlja nana - sveža
  • bujon - 1 l, iz bujona u kom smo kuvali iznutrice
  • mladi luk - 6 vezica
  • ulje - 3 šolje
  • masla - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnje se dobro istrlja solju spolja i iznutra. Ostavlja se da odstoji barem na 12 sati.

Kuvamo iznutrice u posoljenoj vodi (bez maramice) otprilike 30 minuta. Vadimo ih, ostavljamo da se ocede i sitno seckamo. Propržimo ih u šerpi.

Dodajemo iseckani luk i pečurke, pržimo 5 minuta. Dodajemo začine i pirinač. Dobro izmešamo. Dodajemo bujon i kuvamo dok pirinač ne nabubri.

Nakon što je nadev gotov, punimo jagnje i zašivamo ga. Premazujemo ga maslacem, stavljamo grančice divlje nane i pokrivamo maramicom.

U tepsiju u kojoj će se peći jagnje, stavljamo letvice. Stavljamo jagnje i oko njega ređamo krompir.

Jagnje se peče u rupi iskopanoj u zemlji. Pre nego što stavimo da pečemo jagnje, trebalo bi da gori žar u rupi - minimum 4 sata.

Tepsiju pokrivamo aluminijumskom folijom i stavljamo u rupu na žar. Pokrivamo ga metalnim poklopcem i zapečatimo. Pečemo od 3 do 5 sati.

Pečeno Jagnje u rupi je gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: