Moja kapama

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj67413
04/08/2019
"Nema moja, nema tvoja - tradicija nalaže kad se sprema tako ukusna kapama obavezno je da se pozovu najbliži ljudi "
Priprema30 min.
Kuvanje330 min.
Ukupno360 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 470
  • Pregledi tokom meseca1470
  • Pregledi tokom sedmice202
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 3 komada, šnicle od vrata
  • teleće meso - 300 g
  • pileće meso - 3 komada, bataci
  • kiseli kupus - 1 glavica
  • slanina - 150 g
  • kobasica - 2 komada, sveža, domaća
  • biber
  • so
  • aleva paprika - 1 kašika
  • kumin
  • lovorov list - 3 komda
  • vino - 1 šolja, crveno
  • pirinač - 1 šolja
  • ulje - 30 ml
  • biber - 3 - 4 zrna
  • piment - 3 zrna
  • rasol od kupusa - 1 šolja
  • beli luk - 3 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Operite pirinač pod tekućom hladnom vodom.

Namažite veliku glinenu posudu ili đuvečaru uljem, isecite slaninu na tanke parčiće i pokrijte njom dno posude,

Odvojte 4 lista kupusa, ostatak isecite na sitno.

Preko slanine stavite dva lista, a preko njih rasporedite mali deo kupusa, pola pirinča, pospite začinima, stavite zrna pimenta i bibera i pokrijte svinjskim šniclama. Između njih stavite čenove belog luka, pospite opet začinima, preostalim pirinčem i stavite nov sloj kupusa, poređajte teleće meso na parčiće isečeno, začinite i ponovo pokrijte kupusom.

Slede pileće bataci, preko i oko njih stavite kobasicu i završite preostalim isečenim kupusom.

Skorz odozgo stavite dva lista kupusa, sipajte vino i čorbu od kupusa.

Pokrijte poklopcem, stavite posudu u hladnu rernu, uključite na 200 stepeni i zapecite dok ne provri za oko 30 minuta, nakon toga smanjite temperaturu na 100 stepeni i pecite 5-6 sati.

Pre serviranja kapamu sipajte u veliku posudu za pečenje i rasporedite joj sadržaj, a u svaku porciju stavite od svake vrste mesa, pirinač i kupus.

Beleške: Ako volite krvavicu stavite je umesto sveže domaće kobasice, a možete da dodate čvarke i začine po vašem izboru.

Posuda se obično zapečati testom ili se pokrica aluminijumskom folijom i onda se stavlja poklopac, ja to nisam uradila i opet je ispala sjajno.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar