Kapama po prvi put

Velichka  KalevaVelichka Kaleva
Šegrt
398966
Kapama po prvi put
Fotografije: Velichka Kaleva
1 / 3
06/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"I po prvi, i po stoti put - kapama je ispala neverovatno dobra"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 500 g, od buta
  • ćureći bataci - 3 - 4 komada
  • slanina - 100 - 150 g
  • kobasica - 1 komad
  • kiseli kupus - 1 srednja glavica
  • pečurke - 10 - 12 komada
  • beli luk - 1 - 2 velike glavice
  • paprike - 1 crvena
  • sarme
  • ulje
  • aleva paprika
  • biber
  • majorana
  • za sarme
  • pirinač - 3/4 šolje
  • svinjsko meso - 200 - 250 g, iseckano
  • teleće mleveno meso - 250 g
  • praziluk - 1 komad
  • paradajz - 4 supene kašike
  • čubar
  • biber
  • aleva paprika
  • ljuta paprika
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsko meso isecite na šnicle, izlupajte i začinite biberom, alevom paprikom i majoranom. Biberom i alevom paprikom začinite pileće batake. Neka odstoje tako najmanje dva sata.

Odvojite listove kupusa za sarme i još jedan veliki list za pokrivanjte, a preostali kupus sitno iseckajte.

Beli luk očistite na čenove, ostavite ljusku. Pripremite nadev na sarme i uvijte.

Na dno glinene đuvečare poređajte tanak sloj iseckanog kupusa, pospite ga uljem, biberom i alevom paprikom i preko poređajte u slojevima redom, začinjeno svinjsko meso, isečen kiseli kupus sa malo aleve paprike i bibera, čureće batake i slaninu, kiseli kupus, sarme i kobasicu, oljušrenu.

Između redova stavite po nekoliko celih ćenova belog luka i cele pečurke. Negde u sredinu stavite i crvenu papriku. Kad sve sastojke poređate u đuvečaru, prelijte sa malo ulja.

Do polovine đuvečare sipajte vodu i rasol 50:50. Pokrijte ostavljanim listom kupusa.

Poklopite i stavite đuvečaru u hladnu rernu. Pecite na 200 stepeni 2-2 1/2 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: