Način pripreme
Zamesimo testo prethodne noći. U posudu sipamo kiselo mleko i pomešamo sa praškom za pecivo. Promešamo dobro. Sipamo mlaku vodu i dodajemo so, šećer, kvasac i ulje.
Promešamo i žicom postepeno sipamo brašno koliko je potrebno za elastično testo koje se ne lepi (približno 500-600 g).
Stavljamo testo u najlon kesu, zavežemo i ostavljamo u frižideru celu noć.
Tokom dana oblikujemo pitice, nadošlo testo vadimo iz frižidera, namažemo uljem i pravimo lopte, pažljvo, ne mesimo da testo ne padne mnogo.
Ostavljamo uvijene u kesu 15 minuta na sobnoj temperatu.
Posle svaku razvučemo rukama na radnoj površini, namazanom uljem.
Pomešamo 1 umućeno jaje sa 3 supene kašike ulja. Oblikovanu koru za pitu namažemo jajetom, naprskamo rastopljenim kravljim maslacem i posipmo mrvljenim sirom.
Uvijamomale pitice u oblik puža i poređamo u pleh, na namazan papir za pečenje. Kad sve pitice budu gotove, odozgo svaku namažemo jajetom i prelivamo sa malo rastopljenog kravljeg maslaca.
Ostavljamo da nadođe i pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Kad izvadimo iz rerne, namažemo uspešne domaće pitice vodom i uvijamo u krpu da omekša.
Serviramo sa kiselim mlekom ili jogurtom.
Komentari