Način pripreme
U odgovarajuću posudu stavljamo suvi kvasac i toplo sveže mleko (mleko ne treba da bude vrelo, da se kvasac ne preseče). Dodajemo 2 supene kašike brašna, šećer i maslinovo ulje.
U velikoj posudi prosevamo polovinu brašna i dodajemo so. Čim se kvasac aktivira dodajemo brašno i promešamo viljuškom. Dodajemo umućeno jaje. Smesa je konzistencije kao testo za palačinke, ostavljamo na toplom da nadođe oko 30 minuta.
Nakon što testo nadođe, u njega u etapama dodajte i preostalo brašno i promešajte. Čim smesa počne da postaje lpota, počinjemo sa mešnjom. Ako je previše lepljivo dodajemo još brašna. Ovako dobijeno testo ostavljamo da nadođe još jednom na toplom dok se ne udvostruči.
Gotovo testo premesimo još jednom kratko i delimo na lopte veličine manje od loptice za golf.
Svaku loptu razvučemo što je tanje moguće i stavljamo na 2-3 minuta sa svake strane u ugrejan suvi tiganj.
Nakon što skinemo riganj, svaku prlenku namažemo kravljim maslacem, u kojem su izgnječeni čenovi belogl uka.
Moje uspešne prlenke stavljamo jednu na drugu da se popare i da ostanu mekane.