Način pripreme
Izrendajte luk i isecite beli luk sitno. Isecite peršun i mentu.
Pomešajte mleveno meso sa lukom, belim lukom, peršunom, metom i origanom. Dodajte jaje i prezle. Začinite solju i biberom po ukusu. Lepo zamesite mleveno meso. Stavite u frižider na oko 1 sat.
U međuvremenu napravite tzatziki, prvo izgnječite beli luk i pomešajte ga sa maslinovim uljem. Ostavite da odstoji.
Oljuštite krastavac, isecite ga na pola po dužini i izvadite semenke. Izrendajte, začinite solju i ostavite da se ocedi.
Kad bude gotovo, stavite u gazu i rukama iscedite što više možete preostalu tečnost. Pomešajte krastavce sa ceđenim kiselim mlekom i dodajte maslinovo ulje sa belim lukom. Dodajte isečenu mirođiju i mentu i sok od limuna. Lepo promešajte i stavite u frižider.
Oblikujte male okrugle ćuftice od mlevenog mesa (veličine oraha), prethodno namažite ruke mašću.
Ugrejte ulje u odgovarajuću posudu na umerenoj temperaturi i pržite ćuftice dok ne dobiju zlatnu boju. Po želji možete nakon što oblikujete ćufte, možete ih poređti u pleh, obložen papirom za pečenje i peći 25 minuta.
Servirajte gotove uspešne grčke ćuftice sa tzatzikijem, ravnim hlebom i isečenim paradajzom i lukom, začinjenim maslinovim uljem i solju i komadima feta sira.