Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Moje uspešne grčke ćuftice

Moje uspešne grčke ćuftice

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5141252k158
Moje uspešne grčke ćuftice
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 3
23/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Niko ne može da nas ubedi da u Grčkoj prave ukusnije ćuftice od ovih, pripremljenih po našem proverenom receptu"

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • mleveno meso - 300 g, teleće + 200 g svinjsko
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 1 čen
  • prezle - oko 40 g
  • jaja - 1 komad
  • peršun - 2 supene kašike, iseckan
  • menta - 1 supena kašika, isečena, sveža
  • origano - 1 kašičica
  • ulje za prženje
  • so
  • biber
  • za tzatziki
  • ceđeno kiselo mleko - 500 g
  • krastavac - 1 komad
  • beli luk - 2 čena
  • menta - 1 supena kašika, iseckana, sveža
  • mirođija - 1 supena kašika, iseckana, sveža
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • ravan hleb - za serviranje
  • paradajz
  • feta - sir
* merne jedinice

Način pripreme

Izrendajte luk i isecite beli luk sitno. Isecite peršun i mentu.

Pomešajte mleveno meso sa lukom, belim lukom, peršunom, metom i origanom. Dodajte jaje i prezle. Začinite solju i biberom po ukusu. Lepo zamesite mleveno meso. Stavite u frižider na oko 1 sat.

U međuvremenu napravite tzatziki, prvo izgnječite beli luk i pomešajte ga sa maslinovim uljem. Ostavite da odstoji.

Oljuštite krastavac, isecite ga na pola po dužini i izvadite semenke. Izrendajte, začinite solju i ostavite da se ocedi.

Kad bude gotovo, stavite u gazu i rukama iscedite što više možete preostalu tečnost. Pomešajte krastavce sa ceđenim kiselim mlekom i dodajte maslinovo ulje sa belim lukom. Dodajte isečenu mirođiju i mentu i sok od limuna. Lepo promešajte i stavite u frižider.

Oblikujte male okrugle ćuftice od mlevenog mesa (veličine oraha), prethodno namažite ruke mašću.

Ugrejte ulje u odgovarajuću posudu na umerenoj temperaturi i pržite ćuftice dok ne dobiju zlatnu boju. Po želji možete nakon što oblikujete ćufte, možete ih poređti u pleh, obložen papirom za pečenje i peći 25 minuta.

Servirajte gotove uspešne grčke ćuftice sa tzatzikijem, ravnim hlebom i isečenim paradajzom i lukom, začinjenim maslinovim uljem i solju i komadima feta sira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: