Domaći krem od limuna

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
16/08/2019
"Svet je veliki, i ukusnog krema ima svuda, posebno u frižideru "
Priprema15 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno25 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano254
  • Pregledi tokom meseca10
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • limun - 1 i 1/2 komada
  • sveže mleko - 600 ml, punomasno
  • šećer - 10 supenih kašika
  • pavlaka - 250 ml, slatka, tečna, nezaslađena
  • jaja - 2 komada
  • skrob - 2 supene kašike, kukuruzni
  • vanila - 1 komad
  • poslastičarska boja - 4 - 5 kapljica, žuta (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Šećer sameljite sa oljuštenim korama od limuna. To možete uraditi u blenderu, multipraktiku ili mašinici za mlevenje kafe. Cilj je da se odvoji alkohol od kore citrusa i u kontaktu sa šećerom da se miris maksimalno raširi. Ovde je najvažniju uslov da kora bude oljuštena specijalnim uređajem za citruse ili povrće, da nema belog dela, nego samo žuti. U protivnom će biti gorko.

2. 8 supenih kašika od limunovog šećera stavite u mleko i zajedno sa vanilom stavite na umereno ugrejanu rernu dok mleko ne počne da krčka, ne treba da provri.

3. Jaja umutite sa skrobom i sokom celog limuna (sok se nikad ne stavlja direktno u mleko, zato što će se preseći).

4. Vatru smanjite da bude slaba - od 9 stepeni na 4 ili 3 stepenu. Smesu od jaja sipajte lagano uz neprestano mešanje i mešajte dok se krem ne zgusne, oko 4-5 minuta.

5. Krem obojite po želji žutom bojom. Ostavite da se ohladi pokriven streč folijom, koja će se zalepiti za krem da se uhvati korica.

6. Pavlaku umutite lagano, ne treba da bude previše tvrda, prosto da se malo zgusne. U nju dodajte preostali šećer od limuna.

7. Hladan krem od limuna dobro umutite sa većim delom pavlake, preostalo ostavite za ukras.

Dobijenu mekanu smesu sipajte u čaše i odozgo, na kremu od limuna napravite ružice od odvojene pavlek.

Ostaivte da se dobro ohladi i servirajte.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar