Način pripreme
Kalup sa pokretnim prstenom, prečnika 20 cm, potpuno uvijen u foliju ili acetatni papir samo ivice.
Pripremamo 6 doza epsresa, imajte u vidu da je italijanski espreso oko 50 ml, zato sam pripremila malo više da bih bila mirnija.
Roplu kafu dodajemo u odgovarajuću posudu, dodajemo šećer 2 pune kašičice, mešamo dok se ne rastopi i dodajemo vino marsala. U skoro svakom originalnom receptu za tiramisu se nalazi vino marsala, ali pošto se ovaj slatkiš servira i deci, moežte zameniti sa istom količinom vode, ali ne i soka pošto se mešaju ukusi soka i kakaa.
Otvaramo piškote.
U posudi umutimo maskarpone niskom brzinom miksera sa 3 supene kašike šećera dok ne dobijemo glatku konsistenciju, za vreme mućenja dodajemo 3 kašičice espresa, može i od ukupne doze ili dodatno da pripremimo, a ostatak popijemo sa zadovoljvstvom, dodajemo vanilu.
Mutimo pavlaku dok ne dobijemo srednje tvrde vrhove, odvajamo oko 4 pune supene kašike i stavljamo u šrpic sa okruglim nastavkom. Ostavljamo ga u frižider.
Preostalu pavlaku dodajemo u maskarpone u porcijama prilikom mućenja mikserom. Poslednju porciju pavlake mutimo spatulom dok ne dobijemo gladak krem.
Obložite obruč folijom i stavljamo na odgovarajuću podlogu. Na dno stavljamo 3 supene kašike krema, rasporedimo.
Svaku piškotu potapamo u kafu. Poređamo ih na krem, praznoće potpuno popunimo, izmrvimo na komde deo piškota.
Ponovo rasporedimo sloj krema i nakon toga sipamo kakao kroz cediljku, ne budite škrti, kakao daje samo ukus i miri, ne gorčinu. Nakon toga ponovo piškote, krem, ponovo kakao i završimo kremom, dobro ga rasporedimo, poravnamo.
Kalup pokrivamo folijom i ostavljamo u frižider najmanje 4 sata.
Nakon što se torta dobro ohladi, pažljivo vadimo obruč i foliju, poravnamo ivice spatulom, odozgo sipamo kakao.
Od odvojenog šlaga oblikujemo po izboru, ukrašavamo tortu.
Torta tiramisu je gotova.