Način pripreme
Pileće grudi dobro operemo. Povrće sečemo krupnije i zajedno sa mesom skuvamo u oko 1-1.200 l posoljene vode. Cilj je da povrće da miris bujonu. Nakon toga se ne koristi.
Sastojke kuvamo na vatri dok ne bude potpuno gotovo meso. Kad se piletina skuva, vadimo iz vode i isečemo na koamde, a samo bujon procedimo kroz sitnu cediljku.
U posebnoj posudi pomešamo ulje i maslac i stavljamo na vatru. Nakon što se ugreje u njih dodajemo brašno. Mešamo nekoliko minuta dok se brašno ne proprži i posle sipamo kutlačom od bujona. Dobijenu smesu vraćamo u šerpu.
Sledeći korak je pravljenje takozvane kuvane zaprške. Kiselo mleko pomešamo sa žumancem i stavljamo na tihu vatru. Mešamo da ne zagori.
Kad se pojave balončići u mlečnu smesu dodajemo 1-2 kutlače bujona i sve vraćamo u šerpu. Ako je potrebno dodajemo još soli. Frikase posipamo biberom i sitno iseckanim peršunom.
Napomena: Umesto pilećih grudi možete koristiti pileće batake.