Način pripreme
Na umerenu vatru stavite sve sastojke za toping i kuvajte dok se ne zgusne i dok ne dobije zlatno braon boju. Pratite, jer se to obično desi za 2-3 minuta do 5 u zavisnosti od jačine vatre.
Sipajte toping na dno pleha, obloženog papriom za pečenje - 22 cm. Odozgo poređajte krugove banane, zbijene jedan do drugog. Miris tofija od karamele i banane je prosto neodoljiv.
Nastavite tako što umutite mekani malac za kolač sa belim kristal šećerom dok ne dobijete mekan beli krem. Onda dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje. Dok se prvo ne usvoji, nemojte stavljati drugo.
Pomešajte mleko sa rumom, a brašno prosejte sa praško za pecivo, cimetom i muskatnim oraščićem.
Sipajte malo brašna u smesu i mešajte na niskoj brzini miksera. Kad se upije, sipajte deo mleka, posle ponovo brašno i ponovo mleko i tako dok ne završite i dok ne dobijete mekanu i glatku smesu. Uslov je samo da počnete i da završite brašnom.
Prebacite smesu u pleh na banane i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni.
Pecite kolač od banane 35-40 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
Nakon što kolač bude gotov, sačekajte 5-8 minuta i dok je još topao okrenite na poslužavnik. Ostavite da se ohladi i servirajte sa šlagom.
Ima i druga varijanta - okrenuti kolač od banane možete jesti i topao sa kuglom sladoleda.
Jedinstveno ukusno!