Način pripreme
Predivno je kada imate teglicu ljutih paprika sa jedinstvenim antibakterijskim dejstvom tkom hladnih zimskih dana. Pripremaju se za samo nekoliko minuta, a imate ih tokom cele zime.
Uberite iz bašte ili kupite na pijaci šarene ljute papričice (narandžaste i crvene). Odsecite im drške i dobro ih operite.
Prema količini papričica odredite i broj tegli, koje će vam biti potrebne - otprilike 1 šaka papričica za 1 teglu. Koristite manje tegle (270 g). Operite tegle i osušite ih. Veoma je važno da budete sigurni da su poklopci svih tegli ispravni i da će dobro zatvoriti.
Poređajte ravnomerno u tegle žute i crvene paprike - ni mnogo ni malo. U svaku teglu sipajte 1 kašičicu soli i kašičicu i po šećera. Odozgo možete staviti nekoliko strukova peršuna, po želji.
Nakon toga sipajte do pola tegle vinsko sirće i dopunite vodom. Dobro zatvorite tegle i promućkajte, da se uverite da su dobro zatvorene i da se rastvore šećer i so. Prepuručljivo je da se tegle promućkaju svakog dana bar jednom i da se čuvaju na hladnom i tamnom mestu.
Nakon 3-4 nedelje papričice su spremne za konzumaciju. Nakon prve i tokom druge nedelje postoji mogućnost da se tečnost u teglama zamuti, ali će se tokom narednog perioda izbistriti uz konstantno mućkanje svakog dana.
Veoma jednostavan i brz recept za pripremu hrskavih, sirovih, ljutih paprika u tegli bez kuvanja. Prekrasna dopuna za ukusna topla jela tokom zime!