Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Kiseljenje kupusa za zimu

Kiseljenje kupusa za zimu

VecaVeca
Šef kuhinje
7334222k35610
Kiseljenje kupusa za zimu
Fotografije: Veca
1 / 2
29/09/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
30
"Vreme je da razmišljamo o svim onim zimskim đakonijama koje se prave od kupusa - podvarku, sarmicama..."

Potrebni sastojci

  • kupus - 16 glavica
  • so - po potrebi
  • voda - po potrebi
  • vinobran - 1 kesica
  • konzervans - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Nožem izdubiti sredinu na glavici kupusa i poređati u bure u kome će se kiseliti. U svako udubljenje staviti po malo soli i ostaviti da prenoći.

Sutradan (u isto vreme), u vodi rastvoriti so i naliti u bure. Pritisnuti nečim težim, zatvoriti i sutradan pretočiti. Nakon nedelju dana opet pretočiti i postupak ponoviti još 2 puta (znači-nakon nedelju dana pretočiti, pa još jednom pretočiti nakon nedelju dana). Kada se kupus ukiseli, staviti vinobran i konzervans kako bi kupus duže trajao.

Savet: Količina vode i soli zavisi od veličine bureta. Na 10 l vode staviti 300 g soli, izmešati i nalivati-tako pripremati koliko je potrebno kako bi sav kupus bio u tečnosti. Ukoliko pripremate manju količinu (kao ja u ovom slučaju) i bure stoji na ne suvuše toplom mestu (a ni hladnom) neće biti potrebno dodavati vinobran i konzervans. Samo pratite uputstvo pripreme (pretakanja).

Za one koji ne znaju, pretočiti znači - uzeti crevo, staviti u bure, tečnost iz kupusa pustiti da teče kroz crevo u kofu, vratiti tečnost u bure, pa opet tako-što se više kofa pretoči, to je bolje, jer se tako so bolje rastvori.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: