Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta italijanskih baka

Torta italijanskih baka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Torta italijanskih baka
Fotografije: marcheva14
3 / 4
11/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Razmazite i vi vaše ukućane tortom, kojom italijanske bake maze svoje unuke"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g, obično
  • žumanca - 2 komada
  • maslac - 120 g, sobna temperatura
  • šećer - 120 g, kristal
  • Krem
  • sveže mleko 400 ml
  • žumanca - 3 komada
  • limun - 3 komada, izrezana kora, 1 veliki limun i sok od 1/2 limuna
  • vanila - 1 kašičica, ekstrat
  • smeđi šećer - 120 g
  • kukuruzni skrob - 50 g
  • pinjole - 60 g, za ukrašavanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni

Tart oblik sa skidajućim dnom i prečnikom od 18/20 cm

Osnova

U veliku činiju se pomeša brašno, maslac u kockicama i šećer. Može da se stavi u planetarni mikser ili da se prstima usitni. Dodaju se žumanci i meša se dok se ne dobije meko testo.

Ako se testo lepi za ruke, dodaje se 1 do 2 supene kašike hladne vode. Testo treba da bude meko, glatko i da se ne lepi za prste ruke. Uvija se u foliju i ostavlja se u frižider na 30-40 minuta.

Za to vreme se priprema poslastičarski krem.

U šerpu se sipa mleko i polovina smeđeg šećera. Stavi se na ringlu na umerenu jačinu da se ugreje zajedno sa izrezanim celim korama limuna kako bi se mleku dodala njihova aroma.

U činiji se metalnom žicom za mućenje umute žumanci, ostali šećer pomešan sa skrobom, koji će sprečiti formiranje kvržica u kremu. Meša se i dodaje se limunov sok.

Cela smesa se dodaje u vruće mleko i neprestano se meša dok se ne skuva tvrd krem, oko 3-4 minute ili dok ne počnu da se pojavljuju mali mehurovi. Skida se sa ringle, dodaje se vanila i cela smesa se stavlja u ravnu tepsiju. Čvrsto se zavije plastičnom folijom i ostavi se da se ohladi do sobne temperautre.

Namaže se maslacem i posipa 1 kašikom brašna, rasporedi se pritiskom u kalup za tart sa pokretnim dnom prečnika oko 18/20 cm.

Ohlađeno testo se deli na dva dela, tako što jedan deo, koji se za podlogu i rubove slatkiša, bude malo veći od drugog. Odmota se i stavi se u kalup za tortu, utisne se u dno i bočni deo. Pre nego što se izlije krem, da bi ponovo postao sipkav, treba da se promeša metalnom žicom za mešanje/može na kratko da se upotrebi mikser/ i izlije se u kalup na testo, rasporedi se.

Uz pomoć oklagije se odmota i manji deo, on je 1/3 od ukupnog testa, i stavlja se na krem. Krajevi oba testa se pritisnu.

Četkicom se namaže malo belanca, koje ne mora biti penušavo, pospe se pinjolama.

Peče se na 170 stepeni oko 30/40 minuta ili dok gornji deo ne bude prijatno zlatkast i dok se rebrasti deo blago ne odvoji od kalupa.

Vadi se iz rerne i hladi se do sobne temperature, a nakon toga se vraća u frižider na otprilike 2 sata. Seku se parčići torte.

Čuva se u frižideru.

Torta italijanskih baka (Torta della Nonna con crema al limone) je klasičan slatkiš, torta za italijansku provinciju i uvek je sa punjenjem od krema sa limunom. Ona ima delikatan ukus, predivno testo od maslaca i aromu vanile i kore limuna.

Torta italijanskih baka može da se posluži kao desert posle večere, takođe i u posebnim prilikama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: