Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Pasticio»Ukusan pasticio grčkih baka

Ukusan pasticio grčkih baka

K.GeorgievaK.Georgieva
Šegrt
31929710
Ukusan pasticio grčkih baka
Fotografije: K.Georgieva
1 / 8
18/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Priznajte da u Grčku ne idete da se odmorite, već da probate ukusni pasticio grčkih baka"

Potrebni sastojci

  • makarone - 400 g
  • pileći bujon - 1 kocka
  • jaja - 1 - 2 komada
  • mleveno meso - 500 g
  • pečurke - 150 - 200 g, marinirane
  • konzerviran paradajz - 1 velika tegla
  • luk - 1 glavica, veća
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • čubar - 2 kašičice
  • kumin - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice
  • peršun - 3 - 4 stručka, svež
  • Bešamel sos
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 500 ml
  • maslac - 50 g
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • topljeni sir - 150 g
  • kačkavalj - 150 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Najpre se skuvaju makarone prema uputstvima na pakovanju ili ovako: u veliku šerpu se sipa voda (oko 3-4 litre) i stavlja se na ringlu. U vodu se dodaje bujon.

Kada voda provri u nju se dodaju makarone. Kuvaju se oko 8 minuta. Na početku kuvanja se promeša 1-2 puta, da se ne bi slepile. Skida se sa ringle i hladi se pod tekućom hladnom vodom, nakon čega se prebacuju u cediljku kako bi se ocedile od vode. Zaliju se 1 supenom kašikom ulja, pažljivo se promešaju i ostave se sa strane do upotrebe.

U odgovarajućoj šerpi se zagreje ulje. U njoj se dinsta luk, dok ne omekne i dok ne dobije blago zlatkastu boju. Dodaje se mleveno meso, koje se prži uz povremeno mešanje, dok ravnomerno ne pobeli i ne pretvori se u mrve. Dodaju se i začini, oceđene pečurke i na kraju paradajz. Ostavlja se da provri i skida se sa ringle.

Bešamel sos:

Ugreje se sveže mleko. U odgovarajućoj šerpi na umereno jakoj vatri se istopi maslac. Dodaje se brašno. Meša se energično i neprestano metalnom ili silikonskom žicom za mućenje. Termička obrada traje oko 1 minut ili dok se brašno blago ne zaprži.

Bez prekida u mešanju, u mlazu se dodaje ugrejano sveže mleko. Kuva se uz neprestano mešanje dok se ne zgusti. Skida se s ringle i dodaje se topljeni sir. Meša se dok se u potpunosti ne istopi.

U makarone se dodaju umućena jaja /to se radi kako bi se makarone bolje slepile prilikom pečenja/. U nauljenu tepsiju se stavlja 1/3 makarona, 1/2 paradajz sosa sa mlevenom mesom i 1/3 bešamela.

Nakon toga, ponovo 1/3 makarona, 1/2 paradajz sosa i 1/3 bešamela. Završava se makaronima, bešamelom i izrendanim kačkavaljem. /Ja obično pravim duplu dozu bešamela, da bi mi bilo dovoljno i za odozgo/.

Pasticio se peče 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni s ventilatorom na 200 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: