Način pripreme
Najpre se skuvaju makarone prema uputstvima na pakovanju ili ovako: u veliku šerpu se sipa voda (oko 3-4 litre) i stavlja se na ringlu. U vodu se dodaje bujon.
Kada voda provri u nju se dodaju makarone. Kuvaju se oko 8 minuta. Na početku kuvanja se promeša 1-2 puta, da se ne bi slepile. Skida se sa ringle i hladi se pod tekućom hladnom vodom, nakon čega se prebacuju u cediljku kako bi se ocedile od vode. Zaliju se 1 supenom kašikom ulja, pažljivo se promešaju i ostave se sa strane do upotrebe.
U odgovarajućoj šerpi se zagreje ulje. U njoj se dinsta luk, dok ne omekne i dok ne dobije blago zlatkastu boju. Dodaje se mleveno meso, koje se prži uz povremeno mešanje, dok ravnomerno ne pobeli i ne pretvori se u mrve. Dodaju se i začini, oceđene pečurke i na kraju paradajz. Ostavlja se da provri i skida se sa ringle.
Bešamel sos:
Ugreje se sveže mleko. U odgovarajućoj šerpi na umereno jakoj vatri se istopi maslac. Dodaje se brašno. Meša se energično i neprestano metalnom ili silikonskom žicom za mućenje. Termička obrada traje oko 1 minut ili dok se brašno blago ne zaprži.
Bez prekida u mešanju, u mlazu se dodaje ugrejano sveže mleko. Kuva se uz neprestano mešanje dok se ne zgusti. Skida se s ringle i dodaje se topljeni sir. Meša se dok se u potpunosti ne istopi.
U makarone se dodaju umućena jaja /to se radi kako bi se makarone bolje slepile prilikom pečenja/. U nauljenu tepsiju se stavlja 1/3 makarona, 1/2 paradajz sosa sa mlevenom mesom i 1/3 bešamela.
Nakon toga, ponovo 1/3 makarona, 1/2 paradajz sosa i 1/3 bešamela. Završava se makaronima, bešamelom i izrendanim kačkavaljem. /Ja obično pravim duplu dozu bešamela, da bi mi bilo dovoljno i za odozgo/.
Pasticio se peče 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni s ventilatorom na 200 stepeni.