Način pripreme
Prvo oljuštite i nasecite paradajz na krupne komade, a isto to učinite i sa belim lukom i crnim lukom. Očistite papriku od semenki i naseckajte je na trakice. Prebacite povrće u pleh pokriven papirom za pečenje.
Na tanke trakice nasecite komorač i dodajte ga u ostalo povrće.
Posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Dodajte seme komorača i grančice sveže majčine dušice. Pecite povrće u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.
Ispasirajte pečeno povrće i procedite ga kroz odgovarajuću metalnu cediljku u šerpu. U smesu dodajte bujon od povrća.
Dodajte šećer, bosiljak i paradajz pire. Kuvajte ukusnu paradajz čorbu oko 10-15 minuta. Probajte je i ako ima potrebe - dodajte biber i so po ukusu. Na samom kraju dodajte maslac i promešajte čorbu.
Ova italijanska čorba se poslužuje sa ukrasom od svežeg bosiljka. Obavezno se služi sa prepečenim kriškama hleba, koje se, dok su još vruće, premazuju maslacem na jednoj strani i posipaju se sitno seckanim peršunom.
Poslužite paradajz čorbu italijanskih baka i uživajte u fantastičnom ukusu.