Način pripreme
Po obliku, cvekla treba da izgleda kao keleraba, a ne kao šargarepa ili repa. Spljeskana cvekla je ukusnija od duguljaskte.
Cveklu, šargarepu i krompir očistite (nemojte ljuštiti), operite i stavite u ekspres lonac. Prelijte vodom, koja skoro treba da pokrije krompir Stavite na vatru i u trenutku kad ekspres lonac počne da ispušta zmijske zvuke, uključite ringlu na slabiju temperaturu.
Ostavite tamo još 30 minuta, nakon toga isključite, ali nemojte skidati sa vatre! Skinite nakon još 20 minuta, kad se u šerpi ne nalazi nikakav pritisak.
Onda izvadite povrće i ostavite da se ohladi potpuno. Nakon toga oljuštite i isecite na krupnije kockice (ivice oko 2 cm).
Posolite malo i prebacite u drugu šerpu. U njih dodajte sitno iseckan luk, krastavčiće i kiseli kupus. Na kraju dodajte ulje, malo sirćeta i promešajte. Možete dodati i jedno-dva tvrdo kuvana jajeta, isečena na kockice.
Uz šta ide?
Ova salata dobro ide uz votku, ali i rakiju. Ako se deo cvekle zameni sa seljodkom, isečenom na kockice, dobija se takozvana Seljodka u šubasi, koja je omiljeno meze sibiraca.
Ako su za stolom ražmani ljudi, ova salata se može staviti na taman ili veoma šarend stolnjak. Fleke od cvekle se ne mogu oprati ni sa najmoćnijim praškom za veš.