Prhka torta od Oraha

vinica1vinica1Početnik1387
15/10/2019
"Još jedna u nizu zaboravljenih i zapostavljenih poslastica iz bakine zbirke brza, jednostavna, ukusna. Neki je zovu torta, neki pita, ali se svima dopadne na prvu "
Priprema40 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno90 min.
Porcije24
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano232
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting5 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 150 g, meko
  • brašno - 100 g, oštro
  • maslaca - 200 g
  • žumance - 1 kom.
  • šećera u prahu - 1 kašika
  • so - prstohvat
  • nadev
  • kristal šećer - 250 g
  • jaja - 6 kom.
  • mleveni orasi - 300 g
  • cimeta - 1 kašika, mleven
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • muskatni orah - po ukusu
  • rum - po ukusu
  • šećer u prahu - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Od brašna, maslaca, žumanjca, šećera i soli zamesiti prhko testo. Ostaviti ga da se ohladi (oko 15 min., umotano u najlon i na hladnom mestu).

Dok se testo hladi penasto umutiti jaja + belance sa šećerom, pa mu dodati vanilu, cimet i muskatni oraščić, te na kraju sjediniti sa orasima i par kapi rum-ekstrata .

Razvući tanko sa valjkom dve kore u obliku kalupa koji smo namazali sa maslacem, pa staviti jednu koru na dno. Uliti nadev i prekriti drugom korom.

Gornju koru nabosti na par mesta i staviti da se peče oko 50 min na 200 stepeni.

Pečenu tortu izvaditi i posuti šećerom u prahu, pa vratiti još pet min u toplu rernu.

Izvaditi iz rerne i ohladiti. Ne rezati dok se ne ohladi.

Može dugo da stoji, može se rezati i kao štanglice za sitne kolače.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar