Sočna torta od oraha

00000000000000
Šegrt
21377211
Sočna torta od oraha
Fotografije: Anonymous
1 / 4
15/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
24
"Još jedna u nizu zaboravljenih i zapostavljenih poslastica iz bakine zbirke brza, jednostavna, ukusna. Neki je zovu torta, neki pita, ali se svima dopadne na prvu"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 150 g, meko
  • brašno - 100 g, oštro
  • maslaca - 200 g
  • žumance - 1 kom.
  • šećera u prahu - 1 kašika
  • so - prstohvat
  • nadev
  • kristal šećer - 250 g
  • jaja - 6 kom.
  • mleveni orasi - 300 g
  • cimet - 1 kašika, mleven
  • kakao - 2 kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • muskatni oraščić - po ukusu
  • rum - po ukusu
  • šećer u prahu - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Od brašna, maslaca, žumanca, šećera i soli zamesiti prhko testo. Ostaviti ga da se ohladi (oko 15 min., umotano u najlon i na hladnom mestu).

Dok se testo hladi penasto umutiti jaja i belance sa šećerom, pa mu dodati vanilu, cimet i muskatni oraščić, i na kraju sjediniti sa orasima i par kapi rum-ekstrata .

Razviti oklagijom dve kore u obliku kalupa koji smo namazali sa maslacem, pa staviti jednu koru na dno. Uliti nadev i prekriti drugom korom.

Gornju koru nabosti na par mesta i staviti da se peče oko 50 min na 200 stepeni.

Pečenu tortu izvaditi i posuti šećerom u prahu, pa vratiti još pet min u toplu rernu.

Izvaditi iz rerne i ohladiti. Ne rezati dok se ne ohladi.

Može dugo da stoji, može se rezati i kao štanglice za sitne kolače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Boki Lazic
Boki Lazic
Zanimljivo
16.02.2021 15:45