Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Oraha»Torta od oraha sa konjakom

Torta od oraha sa konjakom

MarianaMariana
Šef kuhinje
261702k53
Torta od oraha sa konjakom
Fotografije: Mariana
1 / 4
11/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
8
"Jednostavnog izgleda, ali neverovatno ukusna, aromatična i topi se u ustima - šta više možete da tražite od savršene torte? ​"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 200 g
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • prezle - 75 g
  • prašak za pecivo - 1/2 komada
  • za sirup
  • konjak - 50 ml
  • za krem
  • orasi - 140 g mleveni
  • sveže mleko - 100 ml
  • maslac - 200 g meki
  • šećer u prahu - 170 g
  • vanila - 1 komad
  • za glazuru
  • bela čokolada - 150 g
  • pavlaka - 40 ml tečna
  • maslac - 20 g
  • za dekoraciju
  • orasi - prepolovljeni orasi
  • bela čokolada - 40 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umutiti žumanca sa 2/3 šećera. U posebnoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, zatim u belanca dodajte ostatak šećera i dobro umutite.

U posebnu posudu stavite orahe, prašak za pecivo i vanilu. Dodamo ih u žumanca koja smo prvo umutili. Zatim dodajte belanca. Dobro promešajte kašikom.

Kalup za tortu obložimo papirom za pečenje i isečemo ga u željeni oblik. Sipamo smesu. Dobro rasporedite smesu. Pecite na 180 stepeni.

U šerpi skuvati sveže mleko i orahe. Trebaju nam za krem. Postaje gusta smesa. Umutiti mikserom maslac koji je malo omekšao sa šećerom u prahu, dodati vanilu.

Orašaste plodove sa mlekom, koji su za to vreme postali gusti krem, ostavite da se ohlade. Dodajte orahe u maslac i šećer. Ponovo umutimo sve.

Koru koju smo ispekli se već dobro ohladila i isečemo je oštrim, velikim nožem po sredini. Jedan deo stavljamo na veliki tanjir ili poslužavnik okruglog oblika.

Zalijte je ravnomerno sa ne više od polovine količine konjaka. Zatim špatulom ili odgovarajućim nožem, može i kašikom, nanosimo krem. Stavite drugu koru na krem.

Prelijemo koru sa drugom polovinom preostalog konjaka, opet ravnomerno uz pomoć kašike. U odgovarajuću posudu na šporet stavite proizvode potrebne za glazuru.

Prvo izlomite belu čokoladu, dodajte tečnu pavlaku i maslac. Promešamo dobro. Kada imamo glazuru za tortu, dok je još topla, špatulom ili nožem je ravnomerno premažite po torti.

Ukrasite prepolovljenim orasima. Belu čokoladu omekšamo i napravimo nešto nalik na trakice, možete zameniti i kremom od bele čokolade iz tube, kao što sam ja koristila /ruski/. Prijatno! Jedemo uz vruću crnu kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: