Način pripreme
Žumanca umutimo žicom, zajedno sa pirinčanim sirćetom.
Ja radim od sada štapnim mikserom da bi majonez mogao da emuglira savršeno.
Stavljamo štapni mikser na dno posude sa žumancima (dobro je da posuda bude uska i duga). Uređaj uključujemo na niske obrtaje i sipamo ulje soje lagano, kada u istovremeno pobeli odozdo, polako vadimo štapni mikser na gode dok poptuno ne emuglira.
Na kraju stavljamo soja sos i pastu miso, koru od limete i beli biber. Promešamo ili pasiramo još malo.
Po želji možemo dodati vasabi, ako ste ljubitelji pikantnog.
Pošto ima različitij varijacija, japanski majonez možete probati i bez paste miso, ponovo ispada dobro.
Sojino ulje možete zameniti suncekretovim, ali nikad sa maslinovim. Pirinčano sirće možete zameniti sokom od limete ili limuna.
U originalnom receptu se nalazi kora juzu citrusa koja se kod nas ne može se nađe, zato koristimo limetu.
Negde se dodajte i poboljšivač ukusa - mononatrijum glutamat, ali ja vam ne preporučujem, zato što je proizvod sporan što se tiče toga da li je koristan ili štetan za naše zdravlje i bolje je da ne rizikujemo.
Japanski majonez se koristi u kompanijama za suši, različita mesa, ribu i povrće.