Način pripreme
Od kilograma brašna oduzeti 200 g za posipanje i zamešanje.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i solju, te ga staviti u vanglu i malo zagrejati mešajući na suvo da brašno bude mlako i sipko.
Od litra mleka odvojiti 200 ml, paziti da bude mlako, pa u njega razmutiti kašiku šećera i staviti kvasac da se podigne. Dok kvasac nadolazi malo ugrejati preostalo mleko, u brašnu napraviti jamicu u koju sipamo razmućeno 2 cela jaja, 2 belanca i 100 ml svinjske masti li ulja. Zamesiti sa malo brašna, dodati malo mleka.
Kad kvasac nadođe (kao pivska pena, treba paziti da kvasac ne ''prekisne ''odnosno da se ne stvara previše šupljikavosti u njemu već da je pun, bez rupica), sipati ga u posudu s brašnom lagano mešajući ručno, dodati po potrebi još malo mleka jer testo mora biti žitko, mekano i lagano kad se uzme u ruke a ne tvrdo i zbijeno.
Umesiti od ovog testa jednu veliku loptu, pri tom treba dobro izraditi testo valjajući ga čvrsto po ploči stola sve dok ne počnu da se javljaju mehurići koji pucaju. Testo premazati sa masti ili uljem i ostaviti pokriveno na toplom. Postupak mešenja ponoviti dva puta.
Kod drugog premešavanja loptu podeliti u četiri jufke približno jednake veličine. Pri izradi testa treba uvek paziti da je temperatura u prostoriji ista, da je toplo, a ne hladno. Vanglu držati na toplom, ne vrućem mestu. Testo je spremno za filovanje tek kad jufke dostignu dupli volumen (duplo narastu).
Dok testo nadolazi treba zakuvati 200 g. šećera sa 300 ml mleka i kad provri skloniti sa vatre, dodati mak i umešati ga. Vratiti na šporet da još malo kuva, oko pet minuta, stalno mešajući da ne zagori.
Ostaviti da se se malo prohladi pa dodati marmeladu i rum, dobro sjediniti.
Staviti stolnjak za razvlačenje, pobrašniti ga i na njemu razvući jufku. Pri razvlačenju treba paziti da kora ne pukne i ne gnjaviti mnogo testo. Nafilovati koru po celoj površini, pri čemu treba podeliti fil na četiri dela, tako da bude približno jednako za sve kore.
Jufke uvaljati u rolat i ređati na pomašćen pleh, obložen pek papirom i podmazan sa uljem ili masti.
Umutiti dva žumanca koja su nam ostala, dodati u njih malo ulja ili masti otopljene, sa tim premazati svaki rolat.
Ostaviti da odstoji dok malo ne krene da raste, posuti ga sa 2 kesice rum šećera, pa ga staviti peći u rernu koju smo zagrejali na 250 C ili zavisno od šporeta. Rolati moraju takođe dostići dupli volumen da bi se pekli.
Peče se oko četrdeset minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju. Poželjno je ne otvarati često vrata šporeta dok se štrudla peče i ne tresti pleh, jer se može dogoditi da se testo ''povrati'' odnosno stisne i postane žilavo.
Kad je štrudla pečena izvaditi iz rerne i prekriti krpom da se otpusti i da se ohladi. Pre rezanja posuti štaub šećerom.
Komentari