Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa makom

Kiflice sa makom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kiflice sa makom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
24
"Od sreće su nadošle ove kiflice sa makom - jedite ih dok su tople"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g + za posipanje radne površine
  • kvasac - 30 g, svež
  • jaja - 2 komada + 1 žumance za premazivanje
  • seme maka - 4 supene kašike + za posipanje
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 90 g
  • maslac - 75 g
  • so - 1 prstohvat
  • slatko - 3 - 4 vrste po izboru za nadev
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte sveže mleko do 37 stepeni i u njemu rastvorite kvasac i kašičicu šećera. Ostavite da nadođe 10-15 minuta.

2. Prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje u njega stavite maslac - mekan, umućena jaja sa šećerom i prstohvatom soli, seme maka i nadošao kvasac.

3. Zamesite testo mikserom sa odgovarajućim nastavcima ili aparatom za mešenje, da se ne lepi. Ako mesite ručno, biće potrebno da dodajete još malo brašna, ali nemojte da preterate i da napravite tvrdo testo.

Ostavite da stoji 15-20 minuta na radnoj površini, pokrijte vlažnom i čistom krpom, tako se neće osušiti i neće uhvatiti koricu.

4. Rasporedite na dva jednaka dela i svaki razvucite na okruglu koru. Isecite na 12 trouglova (od dve kore 24 za 24 kiflice).

U široki deo svakog trougla stavite razne vrste slatka, ja sam koristila od pomorandže, smokve, od ruža i borovnica.

Uvijte kiflice i poređajte u dva pleha, obložena papirom za pečenje.

5. Ostavite oblikovane kiflice sa makom da nadođu 1 sat na toplom. Da se ne suše ponovo, možete ih pokriti vlažnom i čistom krpom ili streč folijom, ali da se ne lepi testo.

6. Namažite nadošle kiflice umućenim žumancem i pospite sa još semena maka.

Pecite kiflice sa makom na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 25-30 minut.a

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: