Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štrudla»Mirisna štrudla sa makom i orasima

Mirisna štrudla sa makom i orasima

IvanaIvana
Šegrt
223010114
Mirisna štrudla sa makom i orasima
Fotografije: Ivana
1 / 6
09/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
8
"Isto kao iz bakine kuhinje"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 800 g
  • jaja - 2 cela i 2 žumamceta
  • mleko - 400 ml
  • ulje - 100 ml
  • kvasac - 25 g
  • šećer - 6 kašila
  • so - 1 kašičica
  • kora limuna - od 1 limuna
  • Fil 1
  • mak - 400 g plavog mlevenog maka sa šećerom
  • mleko - 200 ml
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • Fil 2
  • orasi - 300 g
  • šećer - 5 kašika
  • valin šećer - 1 kesica
  • mleko - 200 ml
  • suvo grožđe - 100 g
  • Za premaz
  • belance - 1 komad
  • puter - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Dok kvasac nadolazi u mlakom mleku sa 1 kašikom šećera, sjediniti preostale sastojke za testo, osim brašna.

Nakon što se doda nadošli kvasac, dodavati postepeno brašno dok se ne formira glatko testo. Pokriti i ostaviti 1 sat da naraste.

Pripremiti filove, tako što se u oba slučaja, mleko zagreje do ključanja i pomeša sa ostalim sastojcima. Ostaviti da se prohlade pre filovanja.

Nadošlo testo podeliti na dva dela. Svaki deo rastanjiti na 0.5 cm debljine, rasporediti filove tako da ne idu do ivice testa (kao na slici), urolati i spakovati u željenu posudu za pečenje.

Ostaviti da naraste pola sata, zatim premazati belancetom i staviti da se peče na 180 stepeni.

Nakon 15-20 minuta, kada dobije lepu boju, pokriti folijom i peći još 20 minuta.

Zatim skinuti foliju, ugasiti rernu i ostaviti još 5 minuta u zatvorenoj rerni.

Izvaditi iz rerne i premazati pečene štrudle komadom maslaca.

Seći i služiti tek nakon sat vremena, posute prah šećerom. Uživati i u mirisu i u ukusu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: