Način pripreme
U mlako mleko dodati šećer i izmrvljen kvasac. Sačekati da se aktivira kvasac.
Brašno prosejati dodati jaja i so. Zatim dodati i aktiviran kvasac. Zamesiti testo uz postepeno dodavanje otopljenog ili omeksalog margarina.
Prekriti testo i ostaviti da se udvostruči.
Pripremiti punjenje od maka. Mak pomešati sa šećerom u prahu i rendanom korom limuna. Zagrejati mleko i ubaciti margarin. Sa tom smesom preliti mak i pomešati. Smesa ne sme biti ni retka ni suvise suva. Zato prelivati postepeno mak, možda neće trebati cela količina tečnksti. Procenite sami.
Nadošlo testo iskrenuti na pobrašnjenu radnu površinu. Deliti na male jufke. Biće oko 10 komada. Razviti svaku jufku. Na svaku staviti fil od maka i uviti. Ređati testo na pleh sa pek papirom.
Namazati najpre belancem, pa kad se osuši premazati žumancem.
Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći pecivo oko 30 minuta. Zavisi od pećnice.
Pecivo sa makom poslužiti kad se malo prohladi. Prijatno.