Način pripreme
Rerna - 200 stepeni;
Tart kalup sa dnom koje se skida, dobro namazan i posut sa malo brašna, 32x22 cm.
Secko.
U posudu secka sa velikim nožem sipajte brašno, maslac isečen na kockcie i so.
Meljite nekoliko puta iz nekoliko pulsacija, dok se ne stvore mrvice. Dodajte rikotu, mleko, so i uključite na visoke obrtaje dok ne dobijete glatku i mekanu loptu od testa.
Prebacite u foliju i ostavite u frižideru dok ne stvrdne, ne više od 2 sata.
Pripremite kalup za tart sa dnom koje se skida.
Testo razvijte na koru debljine 0, 5 cm. Isecite pravougaonik prečnika malo većeg od kalupa, prebacite i napravite dno i rebrasti deo. Izvadite višak testa. Izbušite viljuškom.
Pokrijte papirom za pečenje, napunite lopticama ili zrnima pasulja i izvršite takozvano slepo pečenje - na 200 stepeni 10 minuta. Izvadite iz rerne, skinite papir sa lopticama i pecite još 10 minuta.
Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Jabuke očistite od semenki i kore i isecite na tanke tračice. Prelijte sokom od limuna, cimetom, vanilom i slatkom od kajsija, promešajte. Smesom namažite dno kore. Poređajte kriške jabuka i namažite preostalom smesom od cimeta.
Pecite na 180 stepeni oko 25x30 minuta.
Izvadite, ostavite da se ohladi i prilikom serviranja prelijte tankim slojem karamel sosa.