Način pripreme
Prvo napravite testo za tart. Bude dovoljno za 2 tarta; testo se dobro zamrzava. U kuhinjskom robotu sameljite bademe u brašno. Dodajte brašno, so i maslac i mutite dok se maslac ne pretvori u male komadiće i sve se izmeša.
Nakon toga dodajte hladnu vodu dok se ne pretvori testo. Sipajte testo na blago nabrašnjenu čistu radnu površinu i sakupite ga u loptu.
Blago izgnječite i podelite na dve lopte. Spljeskajte u okrugle diskove i u potpunosti pokrijte plastičnim omotačem. Stavite u frižider na minimm 30 minuta.
Za nadev:
Zagrejte rernu do 180°C. Kada ohladite testo, izvadite jedan disk iz frižidera i razvijte ga na čistoj površini koristeći malo brašna da se ne bi lepilo. Pažljivo sipajte testo u kalup za tart sa pokretnim dnom.
Pritisnite u tepsiju kaako biste ga oblikovali, odsecite rkajeve. Stavite koru za tart nazad u frižider da se ohladi dok pripremate nadev,
U velikoj posdi za mešanje dodajte maslac i šećer i dobro umutite.
U velikoj posudi za mešenje dodajte maslac i šećer i dobro umutite.
Dodajte jaja jedno po jedno dobro muteći nakon svakog dodavanja.
Dodajte mlevene bademe, vanilu, ekstrakt badema i kalvados i mutite dok se ne dobije vazdušasta smesa.
Izvadite koru tarta iz frižidera i rasporedite nadev po dnu.
Ogulite i očistite jabuku od unutrašnjosti. Naseckajte ih na pola (odozgo ka dole) i nakon toga naseckajte svaku polovinu veoma tanko.
Poređajte kriške jabuka na nadev od frandžipana u krug, tako što se kriške jabuka preklapaju. Pecite otprilike 50 minuta ili dok jabuke ne počnu da dobijaju smeđu boju. Nakon 30 minuta od pečenja slatkog tarta, ako želite, pospite krupno mlevenim bademima i nastavite sa pečenjem.
Izvadite tart od jabuka iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetci.
Ovaj kolač sa jabukama vrišti za kuglom sladoleda od vanile (ili sladoledom od badema, ako možete da ga nađete ili napravite).
Prepečeni bademi pre mlevenja će produbiti ukus. Uživajte u ovom izvrsnom francuskom tartu sa jabukama i frandžipanom!