Način pripreme
Možda vam na prvi pogled izgleda komplikovano da za svoje goste pripremite tacnu sa više namaza, ali ovde sam odabrala njih par koje možete lako da spremite, sa nekim istim sastojcima u osnovi, ali su zapravo veoma različiti po ukusu i krajnjem razultatu.
Imaćete istovremeno kombinaciju namaza orijentalnog i mediteranskog ukusa.
Najviše vremena će vam oduzeti namaz od patlidžana, Baba Ganuš, i to ne zbog nečeg drugog, već zbog pečenja. U svom receptu ovde na sajtu detaljno opisujem kako se priprema ovaj ukusni namaz, ali ovde ću možda malo izmeniti sastojke. Da kažemo da je ovo Baba Ganuš druga varijanta.
Operite patlidžane, uzduž ih prepolovite i posolite. Ostavite 30 minuta, operite i osušite.
Stavite ih da isteče voda iz njih oko 30 minuta na 200 stepeni, tako što ih okrenete makar jednom. Zajedno sa njima ispecite i celu glavicu belog luka. Kada su gotovi i skoro ohlađeni, ogulite ih.
Usitnite mentu i peršun. U njih dodajte beli luk - ispečen i sirov čen, i meso patlidžana. Dodajte i sve ostale sastojke napisane u receptu, ispasirajte ih ili sameljite u blenderu da se dobije gladak krem.
Otavite u frižideru minimum jedan sat, a za to vreme se zabavite s drugim namazima.
Za drugi i treći namaz prosto sve sastojke objedinite i mešajte dok se ne dobije gladak krem.
Za četvrti namaz sameljite ili pasirajte sireve sa čenom belog luka i začinite majčinom dušicom, limunovim sokom, maslinovim uljem i narendanom korom limuna. Dobija se unikatna kombinacija.
Za peti namaz ponovo pomešajte krem sir sa limunovim sokom, svežim bosiljkom i tunjevinom. Možete prosto da promešate ili da pasirate dok se ne dobije krem.
Gotovi ukusni namazi za goste treba da se stegnu malo u frižideru, nakon toga ih prosto prema sopstvenoj želji poslužite na tacni!
Prijatno!