Pogača za goste

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
140412k
Pogača za goste
Fotografije: Monika Ivanova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
110 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
8
"Tradicija nalaže da na odgovarajući način dočekate goste i da ih ukusno ugostite!"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • kvasac - 1 kockica
  • jaja - 4 komad + (1 žumance za kvasac, 1 žumance za premazivanje)
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 3 supene kašikke
  • ulje - 3 supene kašike
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • soda za hleb - 1 prstohvat
  • brašno - oko 1 kg
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se pomeša sa svežim mlekom. Dodajte se 1 supena kašika šećera, jedno žumance, prstohvat sode za hleb i brašno koliko upije da se dobije gusta kaša. Ostavljamo da nadođe dok se ne udvostruči.

U drugu posudu pomešamo preostala jaja i so, 1 supenu kašiku šećera, ulje, sok od limuna i postepeno dodajemo brašno. Sipajte kvasac i zamesite testo. Treba da bude meko, ali da se ne lepo po rukama.

Podelite testo na 3 lopte. Svaka od njih se razvije da bude veličine pleha. Radite preko papira za pečenje. Razvijeni delovi testa se stavljaju jedno preko drugog, između prvog i drugog mažete uljem, između drugog i trećeg takođe i na poslednji ne stavljate ništa. Stavljate čašu u sredinu i pravite osam proreza sa strane, da liči na sunce.

Uvijete dobijene komade i prebacite u pleh, namazan i posut brašnom. Tamo ostavljate da nadođe još 30 minuta, nakon toga mažete žumancem i stavljate da se peče na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Pripremite veliki pleh, zato što kad nadolazi, pogača mnogo naraste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: