Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Male pogače»Zatvorene pogačice sa šunkom i kačkavaljem

Zatvorene pogačice sa šunkom i kačkavaljem

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Zatvorene pogačice sa šunkom i kačkavaljem
Fotografije: Rositsa Petrova
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Koliko god da ih zatvarate, apetitni miris će odati da se unutra nalaze šunka i kačkavalj"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • jaja - 1 komad
  • mast - 60 g, može i maslac
  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - 7 g, suv
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • kačkavalje - 100 g
  • šunka - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastopite mast i ostavite da se ohladi.

Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac, šećer i 2 supene kašike brašna. Promešajte i ostavite 10 minuta pokriveno krpom.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Po ivicama popsite so. U brašno dodajte aktivirani kvasac, hladnu mast i belance jajeta. Žumance odvojite za premazivanje malih pogačica.

Zamesite meko testo koje se ne lepi, trudite se da ne dodajete više brašna. Stavite testo u posudu i pokrijte krpom ili folijom da nadođe dok se ne udvostruči, oko 40-50 minuta.

Isecite šunku i kačkavalj. Možete staviti i drugi nadev po želji - na primer mrvljeni sir i jaje.

Nadošlo testo podelite na dva dela. Svaki razvucite na tanku koru. Metalnim obručem ili čašom isecite krugove. Uzmite jedan krug i stavite preko njega krišku šunke i kačkavalja. Odozgo stavite drugi krug i uz pomoć viljuške pritisnite ivice. Nastavite na isti način sa preostalim testom.

Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte punjene pogačice. Uzmite oštar nož i napravite po nekoliko proreza na svakoj. Da bi bilo preciznije, možete koristiti žilet. Ostavite ponovo da nadođe 20 minuta.

Pomešajte odvojeno žumance sa kašičicom vode ili svežeg mleka i ovom smesom premažite zatvorene pogačice sa šunkom i kačkavaljem.

Pospite punjene hlepčiće semenkama i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: