Način pripreme
Rastopite mast i ostavite da se ohladi.
Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac, šećer i 2 supene kašike brašna. Promešajte i ostavite 10 minuta pokriveno krpom.
Prosejte brašno i napravite udubljenje. Po ivicama popsite so. U brašno dodajte aktivirani kvasac, hladnu mast i belance jajeta. Žumance odvojite za premazivanje malih pogačica.
Zamesite meko testo koje se ne lepi, trudite se da ne dodajete više brašna. Stavite testo u posudu i pokrijte krpom ili folijom da nadođe dok se ne udvostruči, oko 40-50 minuta.
Isecite šunku i kačkavalj. Možete staviti i drugi nadev po želji - na primer mrvljeni sir i jaje.
Nadošlo testo podelite na dva dela. Svaki razvucite na tanku koru. Metalnim obručem ili čašom isecite krugove. Uzmite jedan krug i stavite preko njega krišku šunke i kačkavalja. Odozgo stavite drugi krug i uz pomoć viljuške pritisnite ivice. Nastavite na isti način sa preostalim testom.
Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte punjene pogačice. Uzmite oštar nož i napravite po nekoliko proreza na svakoj. Da bi bilo preciznije, možete koristiti žilet. Ostavite ponovo da nadođe 20 minuta.
Pomešajte odvojeno žumance sa kašičicom vode ili svežeg mleka i ovom smesom premažite zatvorene pogačice sa šunkom i kačkavaljem.
Pospite punjene hlepčiće semenkama i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 20 minuta.