Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Pljosnata tepsija, obložena papirom za pečenje
Sveže mleko se sipa u šerpu i stavi se na slabu vatru da se zagreje. U činijicu se sipa kvasac sa 1 kašičicom šećera, meša se i dodaje se malo toplog mleka. Ostavi se sa strane na otprilike 10-15 minuta, da se aktivira.
U veliku činiju se sipa ostali šećer, prstohvat soli, jaja i meša se metalnom žicom za mućenje. Odozgo se sipa aktivirani kvasac i postepeno se dodaje brašno. Meša se oko 10-15 minuta. Nije potrebno više dodavati brašno. Čestim mešanjem testo će postati glatko, meko i elastično. Može da se koristi i planetarni mikser.
Stavlja se u blago nauljenu posudu, prekriva se i ostavlja se da prokuva.
KREM
Za to vreme se priprema nadev od poslastičarskog krema i dodatak od suvog grožđa. Sveže mleko se sipa u duboku šerpu i stavi se na umerenu ringlu da postane vruće, ali da ne kipi.
U posudi se pomešaju skrob, vanilin šećer, jaja i šećer. Povremeno se dodaje vruće mleko i neprestano se meša. Smesa se vraća nazad u šerpu, stavlja se na umerenu vatra i kuva se dok se ne dobije gusti krem, čim počnu da se pojavljuju teški mahurovi, skida se sa ringle.
Kratko se meša i dodaje se malo maslaca, ponovo se meša dok se on ne istopi. Dobro se prekrije folijom i u potpunosti se hladi.
Suvo grožđe se prelije ključalom vodom. Potapa se otprilike 15 minuta. Nakon toga se cedi i veoma dobro se osuši u pamučnoj krpi ili ubrusu. Dodaje se u ohlađeni krem, promeša se kako bi se ravnomerno rasporedilo. Ostavlja se sa strane.
Daska ili radna površina na kojoj će se praviti kiflice se dobro zamasti komadom maslaca - 80 g. Svuda se rukom razmaže.
Naraslo testo se vadi i od njega se odvaja komad testa oko 88 g. Razvije se oklagijom da bude veoma tanko, toliko da skoro bude transparentno razvijeno. Ovde se ne traži pravilan pravougaonik ili drugi oblik, važno je da razvijeno testo bude veoma tanko. Rukom se namaže mekanim maslacem. Na dužu stranu se stavlja nekoliko kašičica krema, raspoređuje se po dužini.
Počije da se savija rolna, tako što se nakon svakog drugog obrtaja testa po dužini maže meki maslac, sledi novo savijanje - maslac i tako dok se ne dobije dugačak, tanak rolat. Savija se kao pužić, tako što između testa postoji malo prostora da se zidovi ne bi sasvim zalepili, spoljašnji kraj se savije ispod kifle, pokazaću na fotografijama u galeriji, kako biste imali predstavu o tome.
Ponovo sledi mazanje daske/radne površine, to se radi prilikom svakog novog razvijanja i razviju se ostale lopte testa. Gotove kifle se ređaju u tepsiju sa rastojanjem jedna od druge. Pokrivaju se folijom ili pamučnom krpom i ostave se da narastu.
Rerna se zagreje na 180 stepeni.
Kifle se uz pomoć četke namažu jajetom koje je umućeno sa malo svežeg mleka. Tepsija se stavlja u zagrejanu rernu i peče se oko 20-25 min. Izvadi se i kratko se ohladi, pospe se šećerom u prahu. Kiflice, osim poslastičarskim kremom, mogu biti punjene marmeladom, ili slatkom po izboru.